Delegația Uniunii Europene (UE) la Chișinău confirmă amânarea acordării asistenței macrofinanciare Republicii Moldova, din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Moldova, scrie tv8.md
„Având în vedere această deteriorare și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a luat decizia de a recalibra substanțial asistența financiară și de a redirecționa sprijinul acordat proiectelor care au un impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova (a se vedea informațiile adiționale). Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de suport bugetar ale UE au fost puse în așteptare, în așteptarea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus”, se menționează într-un comunicat al Delegației UE în Republica Moldova.
Reprezentanții Delegației UE fac referire în mod special la faptul că autoritățile din Moldova trebuie să asigure că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă: „Aceasta include asigurarea unei monitorizări internaționale adecvate și asigurarea unor condiții echitabile pentru opoziție, inclusiv în ceea ce privește înregistrarea și mass-media”.
De asemenea, se face referire la implicarea urmăririi aprofundate, imparțiale și cuprinzătoare a fraudei bancare expuse în 2014: „Să recupereze fondurile însușite și să aducă pe toți cei responsabili în fața justiției, indiferent de orice afiliere politică și fără întârziere”, se precizează în comunicat.
Totodată, partenerii europeni amintesc despre necesitatea implementării reformei judiciare, în vederea garantării calității, transparenței, imparțialității și independenței sistemului judiciar; combaterea corupției la nivel înalt, inclusiv prin asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a activelor în ceea ce privește toți actorii de nivel înalt.
În același timp, reprezentanții UE menționează că vor continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova.
Amintim că, astăzi, Christian Danielsson, directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate și Thomas Mayr Harting, director general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa și Asia Centrală, se află la Chișinău pentru a reafirma angajamentul UE de a aduce beneficii tangibile cetățenilor moldoveni.
Aceștia urmează să se întâlniească cu președintele Igor Dodon, cu premierul Pavel Filip, cu reprezentanți ai partidelor de opoziție și ai societății civile. Mâine, Christian Danielsson se va întâlni cu speakerul Parlamentului Adrian Candu. La fel, el va ține un discurs la Academia de Studii Economice din Moldova tinerilor pentru a le aminti despre angajamentele UE de a investi în competențele tinerilor.
În ultimii ani, UE a susținut o serie de proiecte economice și sociale în Republica Moldova, oferind sprijin financiar pentru 5,000 de întreprinderi, a sprijinit 56,000 de locuri de muncă în întreprinderile mici și mijlocii și a creat 1,735 noi locuri de muncă.
Beneficiare ale proiectelor de eficiență energetiră sprijinite de UE în Moldova au fost circa 150 de grădinițe. Tootadă, 15 mii persoane au beneficiat de proiecte prin care li s-a asigurat accesul la apă potabilă, iar peste 900 de studenți și cadre didactice din Republica Moldova și-au facut studiile și au predat în UE grație programului Erasmus +.
UE contribuie, de asemenea, la construirea drumurilor în întreaga țară, inclusiv în by-passul Ungheni, finanțat de UE.