La începutul lunii noiembrie Inspectoratul General al Poliţiei a dat publicității date statistice, conform cărora doar pe parcursul acestui an în R. Moldova au fost înregistraţi aproape o mie de noi consumatori de droguri. Oamenii legii susţin că numărul lor este în creştere și din cauza reţelelor de socializare, care ar fi utilizate drept platforme de vânzare a stupefiantelor.
În anul trecut, 2017, au fost înregistrate oficial aproape 12 mii de persoane dependente de droguri, iar pe parcursul acestui an fost luați la evidență 890 de noi consumatori. Eduard Nenescu, medic-narcolog la Centrului de Sănătate nr 1 din Bălți, consideră că: ”Dependența de consum de droguri este o problemă foarte importantă și actuală”.
„Dacă luăm dat
ele statistice în perioada anului 2018 – s-a majorat puțin numărul consumatorilor de droguri. Deci, comparativ cu anul trecut, cu 2017, în prezent noi avem la evidență 359 de bolnavi – drogdependenți .În 2017 au fost 347. Se mărește, cu parere de rău, numărul celor care consumă droguri episodic. În prezent, noi ținem la evidență 857 de consumători de droguri.”
Potrivit lui Eduard Nenescu, cele mai populare în topul dependenților sunt drogurile sintetice, dar nici cele naturale nu sunt neglijate. Cel mai groaznic e faptul că cei mai mulți încep să consume droguri de la vârsta de 14-15 ani. Aceasta se întâmplă, în opinia medicului, pentru că copiii sunt lăsați fară supraveghere.
„Vârsta consumătorilor de droguri întinerește, factorii mai principali care sunt migrația, sărăcia.”, spune Nenescu.
După cum afirmă medical-narcolog, mitul că toți consumătorii provin doar din familii nefavorabile s-a prăbușit. ”Acum consumătorii provin din orce familii”. Există interesul acesta de a afla ce va fi, cum va reacționa organizmul”, menționează Nenescu.
Eduard Nenescu este nemulțumit de faptul că medicina noastră e încă departe de cea din țarile occidentale:
” Pe hârtie e scris foarte bine, dar realitatea e alta. Nu avem nici asistență socială, nici asistență psihologică, nici centru de reabilitare. Suntem încă în curs de dezvoltare.”
Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt 80 de mii de persoane care au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă. Totodată, cei mai tineri consumatori au 16 ani. Anual, la noi în ţară sunt înregistrate în jur de 50 de decese din cauza drogurilor.