În contextul, cazului înregistrat la o grădiniţă din capitală, unde mai multe termometre cu mercur s-au spart, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale atenţionează populația privind necesitatea respectării normelor de utilizare a dispozitivelor medicale ce conțin mercur.
Mercurul, cel mai toxic element non-radioactiv de pe Pământ, fiind un element chimic lichid care se regăseşte în termometre medicale, barometre, amalgame, lămpi, etc.
Fiind un element otrăvitor, care are tendința de acumulare în corp în decursul timpului, acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral. Pătrunderea mercurului în organism se face fie la nivel cutanat, fie prin vaporii inspirați, fie prin tractul digestiv în momentul consumului alimentelor contaminate cu mercur, fiind periculos datorită potențialului său volatil. Aproximativ 80% din vaporii de mercur inhalați sunt absorbiți prin intermediul sistemului respirator, fiind apoi distribuit prin sistemul circulator în tot corpul.
Cu toate că, conţinutul de mercur în termometre este de 2 g, chiar și la concentrații mici între 0,7–42 μg/m3, pot surveni simptome grave asupra sănătăţii umane.