Găsirea unui loc de muncă este o încercare grea pentru mii de cetățeni ai R. Moldova. Sarcina angajării la serviciu devine aproape imposibilă, când e vorba de persoanele cu dizabilităţi.
Tatiana Budeanu are 33 de ani, care munceşte cot la cot cu alți angajați ai unui market din Bălți în calitate de casier, în pofida dizabilității de gradul doi. Ea spune că administrația magazinului a angajat-o la serviciu fără mari probleme.
„ Îmi căutam un loc de muncă și am decis să-mi încerc puterile la Linella 73, unde era un post vacant de casier. Am fost angajată cu usurință, apoi am făcut o stagieree de o săptămână, apoi, am fost angajată oficial. ”
Tatiana a mai menționat că izbutește să se isprăvească, îndeplinește întreg volumul de muncă, dar uneori administația magazinului îi intră în situație și o mai ajută.
„ Reușesc, dar administația marketului îmi mai intră în situație, dacă ceva, mai mult lucrez la casă, decât în sală.”
Ea a recunoscut că obosește la serviciu, dar, oricum, se descurcă și e mulțumită.
„ Îi obositor, lucrul e încărcat, 13 ore trebuie sa lucrezi practic în picioare, dar eu mă isprăvesc.”
Potrivit managerului marketului, Lilia Țurcanu, dorința de a munci în cadrul magazinului îi aparține Tatianei Budean, care era în căutarea unui loc de muncă.
„ Doamna Tatiana singură s-a adresat la noi, căutând un loc de muncă. A accentuat că, unde nu s-a adresat, au refuzat-o toți. Dorind să muncească, eu am acceptat-o la serviciu și i-am propus un post vacant de casieră. ”
„ Dumneaei a spus ca este de acord să lucreze la orice post și că nu importă -ori casier, ori vânzător. Ea a afirmat că o să se isprăvească și totul o să fie bine.”
Lilia Țurcanu a mai adăugat că, la început, Tatianei îi era foarte greu să lucreze, dar, cu timpul, s-a acomodat și acum se isprăvește foarte bine, și că ea este mulțumită de lucrul, pe care noua angajată îl execută.
„ Desigur că îi este foarte greu. De la început, a fost ca la toți începătorii, când mai bine, când mai rău, acum se isprăvește foarte bine. Este o doamnă care își face lucrul din suflet și se străduie ca să crească pe viitor în funcție. Ea nu se mulțumeaște cu faptul că este casieră, dar tinde să cunoască ceva nou și noi suntem mulțumiți de așa lucrători.”
Atitudinea administrației față de Tatiana este una obișnuită, ca și față de ceilalți angajați, întrucât ea nu dorește să aibă parte de un tratament aparte.
„ Dumneaei nu vrea ca ei să i se acorde o atenție deosebită. După cum a menționat chiar Tatiana, ea este ca și toti ceilalți angajați, de aceea și cerințele trebuie sa fie tot aceleași. ”
Integrarea persoanelor cu dizabilităţi în câmpul muncii e o problema complexă și complicată. Deseori, în spatele aparenţelor de persoane neputincioase, în făptura unor oameni cu dizabilităţi se ascund adevăraţi profesionişti, oameni puternici şi talentaţi, ale căror aptitudini deosebite acoperă limitele fiziologice pe care le au.
Amintim că în Republica Moldova sunt înregistrate aproape 184 de mii de persoane cu dizabilitati, dintre care, conform datelor Alianţei Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi din Republica Moldova, doar 25 la sută activează în câmpul muncii.