Parlamentul European a aprobat raportul privind modul în care este implementat Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (UE), asta după dezbaterile de mai bine de o oră care au avut loc aseară în forul legislativ al UE, unde au răsunat acuzații mai grave ca niciodată la adresa guvernării de la Chișinău și a derapajelor democratice de la noi din țară.
Raportul a fost susținut de 396 de europarlamentari, în timp ce 76 de eurodeputați au votat împotrivă, iar 186 s-au abținut de la vot.
În Raport se menționează că orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova trebuie săfie luată numai după alegerile parlamentare din 24 februarie 22018 și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale. Printre cele patru măsuri propuse ca reacție la evoluțiile antidemocratice din RM se numără și reamintirea clauzelor de suspendare a acordurilor dintre UE și RM, inclusiv referințele anticorupție și de combatere a spălării banilor legate de liberalizarea vizelor.
Totodată, Parlamentul European cere publicarea în totalitate a rapoartelor Kroll și constată cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”. Forul european mai atenționează că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”.
Mai mult, Parlamentul European recomandă ConsiliuluiEuropei să ia în considerare sancțiunile personale, iar statelor membre cu pondere ale UE – să ofere sprijin pentru anchetă.
2 comentarii
PPE face jocul PAScuDA, asa cum a facut jocul lui Filat atunci cind acesta a furat miliardele.
Si care este schimbarea dupa acest vot? Nu s-au pus careva sanctiuni sau embargouri. E pur si simplu o decizie politica.