„Dacă vom respecta regulile și măsurile de precauție împreună, sper că în câteva luni cea mai grea parte a crizei se va finaliza și vom putea face planuri de refacere a economiei. Puteți conta pe Uniunea Europeană, puteți conta pe statele membre ale UE că vă vom asista să investiți în această țară și ne vom asigura că reconstruim o mai bună R. Moldova, după ce criza COVID-19 se va încheia.” Este declarația șefului Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Floris van Eijik.Vedeți în interviul de mai jos, care, în opinia diplomatului, ar trebui să învățăm din această criză și ce le recomandă autorităților, scrie Agora.md.
Excelență, în acest an se împlinesc 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene. Privind în retrospectivă, cum vedeți astăzi acea decizie?
Cred că a fost o decizie foarte curajoasă a Franței de a se apropia de Germania. Decizia domnului Schuman de a colabora cu Germania a format o comunitate, care mai târziu a devenit Uniunea Europeană. Țara mea, Olanda, a fost printre cei șase membri-fondatori ai acestei comunități. Și asta într-adevăr a fost o hotărâre curajoasă, deoarece, după cum țineți minte, au trecut numai câţiva ani după cel de-Al Doilea Război Mondial care a devastat complet continentul european, iar prin această colaborare dintre doi dușmani, Franța și Germania, a apărut șansa de a îl reconstrui.
Cred că UE a fost un succes imens în cazul dat, deoarece pe teritoriul Uniunii Europene, după Al Doilea Război Mondial, n-a mai fost prezent niciun conflict armat și am putut să construim o economie foarte puternică pentru a extinde Uniunea și pentru a lucra mai bine împreună. Cred că cetățenii europeni au beneficiat din plin de aceasta. Asta este ceea ce comemorăm.
Ați putea menționa trei reforme care au fost înfăptuite de-a lungul timpului în Regatul Țărilor de Jos și au adus rezultate esențiale pentru bunăstarea țării și a cetățenilor săi?
Ca atare, ele au fost multe, de aceea mi-ar fi complicat să evidențiez numai trei, dar pot să spun că Olanda a fost una dintre membrii-fondatori ai Uniunii Europene. Noi ne-am dezvoltat împreună cu alte țări care s-au alăturat atunci și mai târziu. Cred că țara mea este o țară foarte mică. Ea nu este mai mare decât Moldova și în ea trăiesc numai 17 milioane de oameni. Economia noastră depinde, în mare parte, de comerț, de aceea, după părerea mea, pentru noi cel mai mare avantaj a fost construirea pieței comune, fără obstacole în circulația persoanelor sau în comerț. Acesta este cel mai mare succes. Totodată, pentru a avea această piață, pentru a fi sigur că toți joacă după aceleași reguli, trebuie să construiești o înțelegere unică a ceea ce înseamnă justiție echitabilă, trebuie să fii sigur că nu există conflicte şi că ele, dacă apar, vor fi soluționate repede și în mod echitabil. De aceea, aș spune că valorile noastre comune, când vine vorba de Justiție, de exemplu, sau de independența judecătorilor, sunt foarte importante. Totodată, un alt aspect major pe care aș vrea să-l evidențiez este importanța cadrului legal comun al drepturilor omului, în care toți cetățenii UE se bucură de drepturi egale, inclusiv minoritățile, astfel suntem siguri că toți se simt în siguranță și sunt fericiți în această Uniune Europeană și, în plus, trebuie să ne asigurăm că talentele fiecăruia sunt folosite pe deplin pentru dezvoltare.
În acest an, sărbătorim Europa altfel. Pandemia COVID-19 este o mare provocare pentru noi toți. Ce lecție trebuie să învățăm din această criză?
Cred că e greu de zis asta acum, deoarece suntem abia de două luni în mijlocul crizei în sănătate, în Europa. Probabil, ea ne va marca viețile pentru ani înainte. Și asta e foarte trist, din păcate, deoarece va trebui să renunțăm la niște libertăți cu care ne-am obișnuit și pe care le-am folosit, inclusiv libertatea de circulație, libertatea de a merge la un restaurant sau bar, libertatea de a fi împreună cu oamenii cei apropiați etc. Noi nu știm cât de mult va dura această situație. Trebuie să respectăm aceste măsuri, dar, totodată, noi nu suntem siguri care dintre ele funcționează şi care nu funcționează, fie că sunt stricte sau nu sunt suficient de stricte. Facem asta pentru binele nostru, ca să fim în siguranță. Dar este foarte complicat, pentru că nu avem încă destulă informație despre acest virus. Țările noastre activează în interesul cetățenilor. Situația poate să difere de la o țară la altă, dar, încă o dată, este foarte important pentru noi ca pentru țări europene, cât şi pentru Republica Moldova și alte state UE, să vorbim unii cu alții şi să coordonăm măsurile respective. Să ne asigurăm că, în aceste circumstanțe, oamenii în continuare pot să-și dezvolte capacitățile, respectând toate măsurile de protecție, desigur. Totodată, este foarte important să verificăm ce fac politicienii noștri, și în UE, și în R. Moldova. De aceea, este mai important ca oricând să avem o presă independentă, cu acces la informație, care reflectă ce se întâmplă, care pune întrebări dificile, la care noi uneori nici nu avem răspunsuri. Este important să avem aceste dezbateri, care ajută oamenii să înțeleagă ce se întâmplă, de ce se întreprind aceste măsuri, chiar extraordinare, dar să ne asigurăm că ele sunt potrivite.

Ce le-ați recomanda, în acest context, autorităților Republicii Moldova? Care credeți că ar trebui să fie acum acțiunile prioritare pentru ca Republica Moldova să fie văzută în continuare drept o oportunitate de investiții?
Haideți să spunem așa: Moldova este o țară europeană ce și-a ales un viitor european şi cred că aceasta este o decizie foarte înțeleaptă. Acesta este unul dintre motive de ce Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat Acordul de Asociere. Acordul de Asociere oferă multe beneficii Republicii Moldova. Acesta ajută la o creștere a economiei, dar, totodată, aceasta înseamnă că prevederile legislației trebuie să fie la același nivel cu legislația Uniunii Europene. Când vine vorba de comerț, trebuie să aibă aceleași standarde, dar și atunci când vine vorba de justiție. Acesta este unul din lucrurile despre care mereu atenţionăm Republica Moldova: asigurați-vă că ați făcut reforme în Justiție. Au fost niște scandaluri în trecut – cred că nimeni nu va nega asta – au fost cazuri mari de corupție, anumite intervenții politice în hotărârile instanțelor, oligarhi care manipulau politici. Toți cunoaştem aceste cazuri, ele împiedică dezvoltarea Moldovei.
Dacă veți reforma domeniul Justiției, dacă îl veți face într-adevăr independent, veți obține succes, a adăugat Floris van Eijik.
Bineînțeles, această reformă nu este numai în interesul combaterii impunității, ci și în interesul creșterii economice și atragerii companiilor străine care vor investi în Moldova, creând locuri de muncă. Evident că Uniunea Europeană este cel mai mare investitor în Moldova, dar sunt sigur că putem majora această investiție şi putem crea și mai multe locuri de muncă, dacă sectorul justiției va fi reformat în modul corespunzător.
Olanda este cunoscută ca un vehement luptător pentru drepturile omului, ca orice stat european de altfel. Republica Moldova înregistrează, însă, mai multe restanțe la acest capitol. Ce soluții întrevedeți aici? Cum putem îmbunătăți starea de lucruri?
Referitor la țara mea, pot să spun că drepturile omului stau în centrul politicii noastre externe, ceea ce înseamnă că noi susținem mișcările pentru drepturile omului în fiecare țară. Noi mereu le spunem altor Guverne că drepturile omului sunt o parte inevitabilă în dialogul nostru. De asemenea, suntem gata să fim criticați, pentru că asta e, nu? Suntem cu toții implicați în asta, noi toți am semnat aceleași tratate ale drepturilor omului, prin intermediul cărora nimeni nu poate fi discriminat, iar minoritățile etnice, minoritățile sexuale, minoritățile religioase trebuie tratate în mod egal. Dacă sunteți suspectaţi în comiterea unei crime, trebuie să compăreți în fața unui sistem judiciar onest și care vă dă anumite drepturi. Noi toți am semnat pentru ele, dar, la modul practic, nu întotdeauna e ușor și nu este atât de simplu nici pentru țara mea. Am în vedere că în Olanda noi, de asemenea, avem discuții despre modul în care tratăm unele minorități sau migranți spre exemplu. Cred că este forte important să avem un dialog și noi avem un dialog și cu Guvernul R. Moldova. Noi mereu vom susține Guvernul Moldovei să îmbunătățească punerea în aplicare a legislației cu privire la respectarea drepturilor omului ca să fim siguri că ele corespund tratatelor internaționale privind drepturile omului. Totodată, noi lucrăm și cu societatea civilă. Aici, în Republica Moldova, sunt multe inițiative bune. De exemplu, inițiativele pentru protejarea drepturilor vorbitorilor de limba rusă, pentru protejarea drepturilor populaţiei de etnie romă, pentru protejarea drepturilor persoanelor LGBT.
În apărarea drepturilor omului, Regatul Țărilor de Jos a sprijinit întotdeauna organizațiile societății civile din întreaga lume. Care sunt avantajele cooperării cu societatea civilă și ce tipuri de abordări în consolidarea societății civile pot fi aplicate în Republica Moldova?
După părerea mea, societatea civilă joacă un rol important într-o democrație, deoarece ea într-adevăr e un câine de pază, la fel ca și mass-media. Au misiunea de a verifica activitatea Guvernului și Parlamentului, a judecătorilor. Eu cred că datoria lor e de a-i face pe cetățeni conștienți de ce se întâmplă și, totodată, să pună presiune pe Guvern, Parlament, sistemul judiciar, ca acestea să acționeze cu adevărat în interesele populației și să respecte drepturile omului. Există diferite căi de a face asta, de exemplu pot fi scrise rapoarte și investigat ce se întâmplă. Dar, de asemenea, puteți să vă asigurați că cetățenii sunt conștienți de drepturile lor, puteți să ajutați Guvernul să găsească soluții, cum ar fi de exemplu transparentizarea bugetului la nivel regional. În plus, puteți să le oferiți oamenilor informația pe care ei nu o au, de exemplu despre importanța nediscriminării minorităților sexuale și minorităților etnice. Puteți ajuta presa independentă să fie mai puternică, astfel încât toți moldovenii să aibă acces la informație de calitate. Acestea sunt doar câteva exemple pe care le putem realiza în Republica Moldova, iar noi le întreprindem nu doar aici, ci și în alte țări.

În Republica Moldova o bună parte a populației este eurosceptică, că ar fi prea multă birocrație, că sunt prea multe reguli de respectat. Unii experți pun acest fapt pe seama dezinformărilor. Care ar trebui să fie abordarea statului în privința luptei cu dezinformarea și propaganda? Și totodată, care ar trebui să fie rolul presei în acest context?
Acum, când ne confruntăm cu criza COVID-19, e foarte multă dezinformare pe internet, în special, nu? Internetul este foarte frumos, deoarece oricine poate să scrie ceva, nu e nevoie să fii jurnalist profesionist, și oricum să aibă un public. Aceasta este bine și trebuie să păstrăm asta, dar, totodată, asta înseamnă că, uneori, informația de proastă calitate sau niște știri false vor avea public deși nu ar trebui. Dacă vine dintr-o intenție răutăcioasă, pentru a manipula oamenii, asta este problematic. Eu cred că și în țara mea, ca și în Republica Moldova, e de datoria regulatorilor să intervină acolo unde sunt știri false care încearcă să manipuleze oamenii. De exemplu despre coronavirus, metodele de prevenire și de tratare, există foarte multe teorii, chiar ridicole, despre cum poate fi tratat coronavirusul și ele sunt foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor. Acum, desigur, puteți să discutați despre ce este fake news, care sunt criteriile, pentru că unii politicieni pot înclina în a abuza de acest filtru ca să oprească difuzarea știrilor care nu le sunt pe plac. În acest caz este foarte important să vă asigurați că aveți un regulator independent, cu criterii foarte clare despre ce este fake news și ce nu e, ce e libertate de exprimare. Cred că dacă ei sunt transparenți despre aceste criterii și asta e ceva asupra a ce am putea lucra, alături de Guvern, pentru a clarifica criteriile știrilor false, atunci fiecare va putea verifica munca autorităților de reglementare ca să spună: „Da, a fost o decizie corectă de a bloca site-ul respectiv, deoarece informația de acolo este falsă cu siguranță, duce în eroare, și afectează populația.” De aceea, desigur, există o linie foarte fină dintre ceea ce este cenzură și blocare știrilor false. E sensibil. Niciodată nu o veți putea face sută la sută corect, dar, este foarte important ca autoritățile de reglementare să fie transparente în motivele şi criteriile sale și să le poată explica.
Puteți conta pe Uniunea Europeană, puteți conta pe statele membre ale UE că vă vom asista să investiți în această țară și ne vom asigura că reconstruim o mai bună R. Moldova, după ce criza COVID-19 se va încheia, a spus șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.
Excelență, având acest interviu în preajma Zilei Europei, ce mesaj ați vrea să le transmiteți cetățenilor Republicii Moldova?
Cred că mesajul meu pentru cetățenii moldoveni, astăzi, în aceste vremuri dificile ale pandemiei COVID-19, când oamenii stau să-și piardă locul de muncă, iar dacă au o afacere probabil au pierdut foarte mult venit, se întreabă dacă afacerea lor va supraviețui. Aș vrea să le transmit un mesaj de încurajare. Dacă vom respecta regulile și măsurile de precauție împreună, sper că în câteva luni cea mai grea parte a crizei se va finaliza și vom putea face planuri de refacere a economiei. Puteți conta pe Uniunea Europeană, puteți conta pe statele membre ale UE că vă vom asista să investiți în această țară și ne vom asigura că reconstruim o mai bună R. Moldova, după ce criza COVID-19 se va încheia.